Hoe onderneemt ‘de Domp’ MVO Maatschappelijk Verantwoord?

Ons terrein is gebouwd op veengrond. Zeker met nat weer merken we dat. Dat heeft te maken met de grondwaterstanden maar zeker ook het veranderende klimaat. Dat laatste geeft meer zonuren wat fijn is wanneer je een recreatiebedrijf bent dat afhankelijk is van mooie zomers. Maar steeds zwaardere regenbuien geven wateroverlast dat op veengrond helaas niet zo snel weg loopt. We hebben drainage die ervoor zorgt dat het water sneller opgenomen en afgevoerd wordt. Maar het dwingt ons ook te kijken naar hoe negatief of positief wij als bedrijf, medewerkers en gasten bijdragen aan dat veranderende klimaat.

Wat is onze bijdrage?

Wij doen zoveel als mogelijk lokaal zaken, de kunststof steiger is van gerecycled materiaal, lokaal geproduceerd en geïnstalleerd door regionale aannemers. Ons toiletpapier betrekken wij van een Sneker onderneming.  We werken met lokale technici en specialisten. Op die manier reduceren wij het transport van mensen en materialen. Op de maaimachines na zijn alle gereedschappen met accu uitgevoerd. Die geven minder lawaaioverlast voor de gast maar belangrijker geen CO²uitstoot.

Water:

Wij hebben waterbesparende douchekoppen en ons infrarood systeem geeft per keer 3 minuten water waardoor het water nooit lang overbodig doorloopt. De knoppen op de wastafels stoppen ook na 30 seconden. We hebben een handföhn om de handen te drogen en geen papieren handdoekjes, dus geen afval.

Warm water:

Ons warme water wordt opgeslagen in een boiler die op 2 manieren gevoed wordt. Op de traditionele manier met gas en sinds februari 2021 staan er 5 zonnecollectoren die met behulp van de zon het water verwarmen tot wel 87°. Op die manier hopen we het gasverbruik terug te dringen dat is goedkoop en beter voor Groningen.

Elektra;

Onze gebouwen, denk aan de schiphuizen, het douche- en toiletgebouw, de receptie en de werkschuur hebben naast de tijdschakelaars ook bewegingssensoren voor het licht zodat het alleen brandt als er iemand is. Alle lampen zijn LED, deze hebben een langere levensduur en gebruiken een fractie van de stroom ten opzichte van conventionele verlichting. Het terrein wordt verlicht met lantarenpalen op lichtsensoren, ze gaan aan als het donker wordt en als het licht wordt gaan ze weer uit. Vrijwel alle kampeer- en ligplaatsen bieden wij een eigen stroomvoorziening. Wij gebruiken over een heel jaar best veel stroom. Sinds december 2021 hebben wij 1548 zonnepanelen van 380Wp op het dak liggen, een gezamenlijke capaciteit van 588.000Wp. Met de stroom die we daarmee opwekken zijn we volledig zelfvoorzienend en voeden we voor ongeveer 300 huishoudens hier in de buurt echte groene stroom aan het net.

Afval:

Er staan op het terrein drie soorten afvalcontainers, één voor papier, één voor glas, twee ondergronds voor algemeen afval. Het groene afval versnipperen en composteren wij zoveel als mogelijk. En staat er een groene container voor petflessen waarvan de statiegeldopbrengst naar de voetbalvereniging gaat. Daarnaast kijken wij zoveel als mogelijk circulair, wat kunnen we bij het vervangen van bijvoorbeeld de steigers hergebruiken? De steigerplanken zijn zorgvuldig gedemonteerd en in 2022 hebben we een deel verkocht en bloembakken van gemaakt. Maar ook voor de steigerpalen hebben een nieuwe bestemming gevonden. Overigens is er op Domp 2 een oud ijzerbak. En kan men gebruikte accu’s bij de havenmeester inleveren.